Ilustrovani WordPress vodič za početnike – Upravljanje člancima

Članci su jedan od osnovnih tipova sadržaja na WordPress sajtu. Kako funkcionišu i čemu služe? Zamislite novinski portal sa gomilom vesti. Vesti su podeljene u kategorije, a kategorije su sortirane hronološki tako da su najnoviji tekstovi na vrhu. E upravo tako rade i članci na WordPress-u.

dodajclanakKako dodati tekst?

Iz desnog menija admin panela WordPress-a, odaberite opciju „Članci“ -> „Dodaj novi“. Očigledno ovako se opcija zove na srpskom jeziku. Ako je u pitanju neki drugi jezik, opciju ćete naći na istom mestu, samo će naravno natpis biti drugačiji. Npr na engleskom „Posts“ -> „Add new“.

Kada se otvori forma za dodavanje novog teksta, verujem da ćete se već osećati udobno ako ste ikada koristili Office Word ili neki drugi program za obradu teksta (Libreoffice Writer, WordPad…)

Manje više je sve intuitivno. Naravno u polje „Unesite naslov ovde“ ćete uneti naslov :D Dalje, nakon što unesete naslov i pređete u donji editor da unosite tekst, trebalo bi WordPress da vam generiše URL tog teksta koji pišete. Na slici 2. se vidi žuto polje sa adresom teksta. Pritiskom na dugme „Uredi“ pored toga, možete tu adresu izmeniti u šta god hoćete. Da biste izmenili sturkturu adrese (npr. hoćete da izbacite deo /2015/10/08/, morate ići u „Podešavanja“ -> „Stalne veze“. Više o tome u narednim tekstovima.

dodajclanakeditor

Slika 2

Sada na samo uređivanje teksta: uređivač kao što sam rekao izgleda prilično kao Word, odnosno ima slične opcije. Vrlo je verovatno da prvi put kada uđete u WordPress i počnete da pišete tekst, nećete imati dva reda alatki za uređivanje teksta, već samo jedan. Da bi se drugi red alatki pojavio potrebno je da kliknete na dugme obeleženo crvenim kvadratom.

Ostale opcije u trakama sa alatkama neću objašnjavati jer su stvarno identične kao u bilo kom drugom editoru za tekst, ali jedna bitna je ikonica obeležena zelenim kvadratom: „Nalepi kao čisti tekst“. Naime, ako kucate tekst u Word-u, a onda želite da ga kopirate u WordPress, postoji mogućnost da se prekopira i podešavanje fonta i neka druga nepoželjna podešavanja koja u WordPress-u dovedu do toga da tekst na stranici izgleda izuzetno ružno (na primer drugačiji font ili drugačija boja fonta mogu da izgledaju kao da tekst ne pripada tom sajtu). Ako se ovo dogodi, kliknite na „Nalepi kao čist tekst“ i tu prekopirajte tekst iz Word-a čime ćete ukloniti sva ta nepoželjna formatiranja.

Dugme „Dodaj sadržaj“ ili „Add media“ na engleskom koje se takođe vidi na slici 2 služi da dodate fotografiju ili neki drugi sadržaj u tekst. Sadržaj možete odabrati sa svog računara ili iz postojeće biblioteke sadržaja na sajtu.

Odabir kategorija i oznaka odnosno tagova

kategorijetagoviKada ste završili sa uređivanjem teksta, s ozbirom na to da su „Članci“ kategorizovani oblik sadržaja, logično je da treba odabrati kategoriju. Spisak kategorija se nalazi desno od editora.

Pored kategorija postoje i tagovi, odnosno oznake. I kategorije i oznake se generalno mogu smatrati nekom vrstom kategorija, ali hajde da opet zamislimo jedan novinski portal. Recimo da u sportskoj rubrici imamo kategorije „Fudbal“ i „Košarka“. Partizan ima i košarkaški i fudbalski klub, što znači da će se vesti o Partizanu nalaziti u obe kategorije.

Ali šta ako hoću da vidim sve vesti vezane za Partizan, nezavisno od kategorije? Jednostavno, napraviću oznaku „Partizan“ i sa tom oznakom ću obeležiti sve tekstove vezane za Partizan nezavisno od kategorije u kojoj se nalaze. Kada kliknem na tu oznaku, dobiću sve tekstove o Partizanu iz svih kategorija.

Što se tiče odabira kategorija i oznaka, tekst se može nalaziti u više kategorija, a može imati i više oznaka. Jedino o čemu treba voditi računa je logika koja stoji iza toga. Dakle, treba da ima nekog smisla, a ne da bude nasumično.

Objavljivanje sadržaja

kategorijetagovi

Kada ste završili sve vezano za uređivanje i kategorizaciju sadržaja ostalo je još samo da ga objavite.

Pre nego što to uradite proverite kako tekst izgleda na samom sajtu, klikom na dugme „Pregled“. Ako vam se sviđa to što vidite možete kliknuti plavo dugme „Objavi“. Naravno, tekst možete objaviti odmah (sa trenutnim vremenom i datumom, ali možete to vreme i datum promeniti na neki datum u prošlosti ili na neki datum u budućnosti. Ukoliko odaberete datum u budućnosti, tekst se neće videti do odabranog vremena.

Takođe, možete menjati vidljivost teksta. Ako želite da bude javan, nema potrebe ništa da dirate. Ako želite da bude privatan ili zaštićen lozinkom, kliknućete na dugme izmeni pored opcije „Vidljivost“.

Kada ste podesili sve potrebne opcije, kliknite na dugme „Objavi“ i tada se tekst pojavljuje na sajtu.

Važno je napomenuti da je ovim tekstom obrađeno postavljanje teksta sa osnovnim opcijama koje stižu uz WordPress. Treba reći da vaša WordPress tema ili neki od dodataka može ponuditi i dodatne opcije, a uputstvo za njihovo korišćenje najčešće ćete dobiti uz dokumentaciju tog dodatka ili teme ili ako ne dobijete, pitajte svog developera/dizajnera.

Nazad na početnu stranicu uputstva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavesti me o budućim komentarima putem e-maila. Takođe, možete se prijaviti bez komentarisanja.