Microsoft Lumia 535 – Windows Phone 8.1

Duže vreme imam utisak da velika većina tehnički slabije potkovanog stavnovništva smatra da je Smartphone = Android. Za sve one koji imaju tu zabludu, a slučajno ili namerno svrate ovde, čisto kratko obaveštenje. NIJE.

Generalno spadam u ljude koji mogu da smislie bolje načine za trošenje 300-500 i više evra koliko koštaju vrhunski telefoni. Sa druge strane nisam korisnik koga može zadovoljiti osnovni entry level model Androida. Kada kažem ovo, podrazumevam da koristim više od 3 aplikacije koje „nešto rade u pozadini“. Ukoliko su ove tri aplikacije Viber, Facebook i Chrome, računajte da je 1GB RAM-a jedva dovoljno (ili čak nedovoljno) za glatko korišćenje Android telefona – probao sam. Ako hoćete ozbiljniji telefon treba izdvojiti malo više novca.

Naravno Android je odličan operativni sistem. Sigurno ima svoje prednosti i nedostatke kao i svi drugi uostalom, ali ipak odličan sistem.

Zašto Microsoft Lumia 535?

wp_ss_20150410_0001U pitanju je jeftin telefon. Možete ga kupiti u slobodnoj prodaji već od 14-15.000 dinara, a kod operatera za dinar uz relativno jeftine post paid pakete. Poređenja radi, za isti novac možete kupiti LG L65 ili L Fino, Samsung Trend Plus ili Alcatel Idol. U principu u pitanju su telefoni sa najviše 1GB RAM-a ili čak manje (768MB) i uglavnom Dual Core procesorom na 1.2GHz. Kao što sam već rekao, ako vam treba ozbiljan telefon, verovatno ćete čupati kosu sa Androidom od 1GB RAM-a ili manje. Neke od prethodno navedenih telefona sam probao i utisak je da apsolutno nisu u istoj klasi.

Sa druge strane, Windows Phone 8.1 telefoni sa 512MB RAM-a rade potpuno korektno. Isprobao sam Nokia Lumia 630 koja ima 512MB RAM-a i osim sitnih seckanja u grafičkim animacijama, nema ozbiljnijih zamerki na rad čak i sa većim brojem aplikacija.

Lumia 535 nema 512MB RAM-a. U pitanju je telefon sa 1GB RAM-a i Quad core procesorom. Ima i ekran od 5 inča što znači da je prilično komotan za tipkanje. Navigaciona dugmad su softverska i nalaze se na ekranu, a ne u kućištu telefona. Ovaj deo neko može smatrati prednošću, a neko nedostatkom. Šta god da je vaše mišljenje, ovo radi potpuno korektno i bez ikakvih problema.

Pored RAM memorije značajna je i unutrašnja memorija telefona, koja u ovom slučaju iznosi 8GB, ali će vam za upotrebu biti dostupno nešto oko 3GB. Iako ovo zvuči malo, postoji mogućnost proširenja putem MicroSD kartice. Za razliku od Androida gde na karticu možete prebaciti delove nekih aplikacija u slučaju Windows Phone-a MicroSD kartica se ponaša faktički kao interna memorija. Na nju možete prebaciti praktično šta god želite. Skoro sve aplikacije možete prebaciti na karticu bez ostavljanja tragova u unutrašnjoj memoriji, tako da je meni u ovom trenutku uz sve instalirane aplikacije i dalje dostupno oko 2.4GB unutrašnje memorije.

Pored toga, telefon ima 2 kamere od po 5 mega piksela s tim što zadnja kamera ima i autofokus i blic i pravi sasvim korektne fotografije, pa ako ste ljubitelji selfija, kao što ja nisam, verujem da ćete biti zadovoljni fotografijama čak i prednje kamere.

Sa ovakvom konfiguracijom na telefonu trenutno imam čitavu gomilu aplikacija, a samo neke od njih su: Viber, Whatsapp, Facebook, FB Messenger, Twitter, Foursquare, Linkedin, Al Jazeera Balkans, N1 info, B92, Puškice, Flipboard, Acrobat Reader, Instagram, Skajp, OneDrive, Evernote, Swarm, Microsoft Office (Word, Excel, OneNote), Vimeo, Dropbox, Photosynth, Shazam + sve ono što dolazi redovno uz sistem poput vremenske prognoze, Cortane, mejl aplikacija i ko zna čega sve još. Većina ovih aplikacija radi neku sinhronizaciju u pozadini i za „jeftin telefon“ bilo bi logično da je ovaj broj aplikacija problematičan. Ali ne. Radi bez ikakvih problema. Bez bagova, bez seckanja (mada desi se ponekad da u deliću sekunde preskoči neki frejm na ekranu).

Naravno, ima i onih zanimljivih detalja u podešavanjima koja možete uključiti tako da telefon izgleda lepo i doda neku dodatnu funkcionalnost. Primera radi, ekran možete otključati na dupli klik ekrana, a ako instalirate aplikaciju Gestures Beta (Beta trenutno, verovatno će dolaziti ugrađena u Windows 10 ili tako nešto), možete se javiti na telefon bez pritiskanja ijednog tastera. Dovoljno je samo da ga prinesete uhu. Zvono možete isključiti tako što ćete telefon okrenuti ekranom na dole, a tokom poziva na ovaj način možete isključiti mikrofon. Ako tokom poziva stavite telefon na sto, ekranom na gore, uključićete spikerfon i slično.

Ono što je jedan lep plus u odnosu na konkurenciju je činjenica da gomilu bitnih informacija vidite bez da uopšte pokrenete ijednu aplikaciju, zahvaljujući live tiles konceptu. Odnosno ikonicama aplikacija koje prikazuju vremensku prognozu, vesti, broj nepročitanih poruka i to sve na jednom ekranu, bez skrolovanja i svajpovanja.

Dobro, nije sve savršeno

Naravno da nije. Pomenuću i stvari koje će vam možda ići na živce. Pomenuo sam ranije da je ekran u vizuelnom smislu sasvim korektan i da mu se nema šta prigovoriti. Sa druge strane, moram reći da je preosetljiv. Tako će vam se desiti da dok skrolujete listu slika na Instagramu, polovinu tih slika lajkujete jer će ekran registrovati dupli klik. Ovo je, bar po mom utisku, posledica prljanja ekrana otiscima prstiju što se, nadam se, da rešiti postavljanjem folije. Ipak, ako izađete na jako sunce, sadržaj na ekranu neće biti baš najčitkiji iako telefon ima automatsko podešavanje osvetljenja.

Pored toga, poklopac baterije, odnosno maska odaje utisak jeftinog telefona – ali zato što to jeste. Plastika je tanka i ugiba se, često i dok držite telefon u jednoj ruci. Takođe i na masci u velikoj meri ostaju otisci prstiju što može da ide na živce pojedincima naročito ako je u pitanju glossy maska (imate i mat varijantu koja je malo bolja po ovom pitanju, a i manje klizava). Sa pozitivne strane, poklopac se jako lako skida i možete ga zameniti nekim u, na primer, drugoj boji.

Baterija ima kapacitet od 1905 mAh, što jeste čudna cifra, ali dovoljna za 10ak sati aktivnog korišćenja. Ako koristite telefon tokom celog dana u nekom normalnom ritmu, teško ćete izgurati ceo dan bez punjača, mada je moguće izvesti to, ako ugasite mobilnu mrežu dok ste na bežičnoj i ako ugasite automatsko podešavanje osvetljenja ekrana i prebacite na slabo osvetljenje.

Ipak, za kraj ostaje glavni nedostatak. Doduše nije u pitanju nedostatak ovog telefona već Windows Phone sistema. Naime Google „odbija“ da pravi aplikacije za Windows Phone, tako da ne postoji zvanična Gmail, Youtube ili neka druga aplikacija. Microsoft nudi zamenu, ali je daleko od kvaliteta Gmail aplikacije na Androidu ili na iOS-u i naročito ćete se nervirati ukoliko primate desetine mejlova dnevno jer vam sve stiže u prioritetni inboks, jer nema filtera za social, updates na koje smo navikli u Gmail-u.

Naravno, ako želite da smirite živce od rafala mejlova, možete zamoliti Cortanu da vam otpeva pesmu :)

Šalu na stranu, Cortanu možete koristiti iako je ona za sada dostupna jedino u SAD (verovatno jer je samo tamo od koristi) ali verovatno će se uskoro proširiti broj regiona gde je dostupna.

Pored pomenutih prednosti i nedostataka, treba pomenuti i sjajne HERE mape i navigaciju koja uporedo sa svim ostalim aplikacijama rade iznenađujuće glatko i precizno. Naravno uz cenu potrošnje baterije, ali to nije novost za bilo koji od telefona.

Ono što je ipak malo razočaravajuće je činjenica da Microsoft nije napravio Outlook.com aplikaciju i da čak ni na ovaj način ne možete da zaobiđete nedostatak Gmail aplikacije, ali ako sam dobro razumeo, ovo je na putu i trebalo bi da stigne, verovatno sa Windows-om 10.

Takođe nedostatak u poređenju sa Androidom je činjenica da ne možete pretraživati kontakte po broju telefona. Primera radi ako vas prijatelj pita: „Da li znaš čiji je ovo broj telefona?“ ne postoji način da to proverite osim da broj ukucate i pozovete i onda brzo prekinete vezu.

Uglavnom primetićete da su u pitanju sitnice koje se relativno lako rešavaju, a korisniku puno olakšavaju život, pa se nadam da će jedna velika kompanija poput Microsoft-a uvideti i doraditi te sitne nedostatke kojih sigurno ima još, ali ih ja za sada nisam primetio.

Takođe iskreno se nadam da će Microsoft naći zajednički jezik sa Guglom i da ćemo u neko bliže vreme videti zvanične Google aplikacije na Windows Phone-u ili da će barem Microsoft napraviti potpunu Outlook aplikaciju pa da makar povežem Gmail na Outlook nalog, jer kada na kraju sumiram utiske, ovo je zaista jedina krupna zamerka koju imam prema ovom telefonu i prema Windows Phone-u uopšte.

Zaključak

Za manje od 150 evra dobijate hardverski izuzetno dobar telefon koji je (nadam se) zadržao Nokia kvalitet, sa jako dobro optimizovanim softverom i širokim izborom aplikacija, mada neke značajne nedostaju, kao što je već pomenuto. Kako sam više od mesec dana merkao koji telefon da kupim, mogu da kažem da je u ovom trenutku Lumia 535 verovatno najbolji izbor koji možete napraviti u ovom cenovnom rangu.

Na kraju još jedna važna informacija: ovaj telefon će sigurno dobiti update na Windows 10, tako da ćete narednih godinu dana sigurno imati telefon sa aktuelnim operativnim sistemom što je još jedna ozbiljna prednost u odnosu na Androide niže i srednje klase koji najčešće ostaju zaglavljeni na onoj verziji Androida sa kojom se isporučuju, a naročito ako nisu u pitanju HTC i Samsung. Ipak je ovo prvi Microsoft telefon, a s obzirom na poziciju koju zauzimaju na tržištu, ne verujem da bi sebi dozvolili kiks da se obrukaju sa prvim telefonom. Ne kaže se bez veze da je prvi utisak najvažniji. Što se mene tiče, prvi utisak je za sada odličan.

Disclaimer: Niti Microsoft niti bilo ko drugi nije finansirao ovaj tekst na bilo koji način. U pitanju je dobra volja autora da podeli svoja iskustva.

20 Responses

 1. Marko april 10, 2015 / 20:40

  Probao sam skoro nesto hardverski slabiji wp telefon i ostao sam bez teksta. Dosta brze i fluidnije radi od mog androida (2gb rama i 1.2 quadcore). Iz slicnih razloga (ne baca mi se 500E) ce moj izbor definitivno biti WP.

 2. Nemanja april 14, 2015 / 06:47

  Win10 ima odlicnu Outlook i kalendar aplikaciju koje su uvezane. To ti resava sve te sitne probleme sa mejlom.

  A za ekran ja nikad nisam imao probleme sa skrolovanjem na 925

  • Vuk Stanković april 14, 2015 / 08:12

   Mislim da je to sa ekranom boljka ovog telefona. Kao da nije najbolje kalibrisan. U nekim trenucima deluje kao da nije baš ni najprecizniji nego moraš da klikneš malo iznad ili malo ispod mesta gde zapravo hoćeš da klikneš

 3. veljko jul 1, 2015 / 15:29

  Potpuno se slazem zato sto I ja imam ovaj telefon .Vuce,da li bi mogao da mi odgovoris na pitanje:“Moze li da skida android aplikacije?“ Hvala.

 4. Milan septembar 3, 2015 / 10:59

  Imam 535 Dual SIM već 2 meseca, 1 karticu koristim, za keš sam ga uzeo… Mogu reći da prelaz sa zapucavajućeg androida na wp je jedno veeeeliko olakšanje čoveče :) Jako me nerviralo zakucavanje app na androidu, sa wp sam zaboravio da to postoji :) Drugar mi je preporučio ovaj wp i veliko mu HVALA!

 5. David decembar 4, 2015 / 16:06

  Ljudii, internet nece da radi sa kartice, ne kapiram zasto

 6. kexony decembar 6, 2015 / 13:11

  To se i meni desi nekad, ugasim i upalim fon i opet radi… I kod androida mi se dešavalo to…

 7. ljuba decembar 18, 2015 / 19:42

  mislim da jedino nema kompas sve ostalo je ok …………….

 8. Mirko januar 9, 2016 / 17:03

  Kako da kopiram kontakte, koje sam mukotrpno ukucavao danima sa stare Nokie 3510 i na Lumiu 535, na laptop?

 9. Bojan januar 21, 2016 / 09:20

  Zanimljivo.ali ja radije ne bih menjao moju nokiu e7,koja ima symbian belle,virusi bukvalno ne postoje,dosta brza,ne treba mi alatka za čiscenje memorije telefona,i sto je zanimljivo 3 ipo godine zadnji update i jos radi dobro.mana je sto su taj sistem unistili i zamenili wp ili cime već.

 10. Sanja januar 30, 2016 / 18:24

  Ja trenutno kupujem novi telefon. Tj.u potrazi sam za pravim… I rado bih uzela Lumiu,e sad da li 535 ili 550???
  Ili ipak izeti neki samsung?
  Odgovori,jer sam ces mi olaksati svojim misljenjem…

  • Vuk Stanković januar 30, 2016 / 18:33

   Lumia 550 je noviji model. Po specifikacijama su praktično identični i u istom cenovnom razredu. Oba imaju Quad procesor na 1.1GHz (Lumia 550 naravno malo noviji), oba imaju 5MP kameru.
   Razlike su u tome što Lumia 550 snima video u HD Ready rezoluciji, a 535 snima 480p video. Lumia 550 ima 2100mAh bateriju, a 535 1905mAh.
   Lumia 535 ima malo veći ekran (5 inča u odnosu na 4.7).
   E sad, nadam se da GPS na 550 radi bolje nego na 535 pošto na 535 u naselju GPS praktično ne radi uopšte (ili je to konkretno do mog :) )

 11. Jeca mart 5, 2016 / 17:30

  Treba mi pomoć :) Imam lumiu 535 vec godinu dana, i od skoro mi se pojavljuje obavestenje da je telefon zarazen virusima i da mi ostecuju bateriju. A ne znam kako da ih obrisem. A pitam se da li je to moguce uopste, svi kazuvda wp ne moze imati viruse. Da li je nekom ovo poznato?

 12. dzoni mart 27, 2016 / 14:12

  Interesuje me da li vredi instalirati win10 na Microsoft lumia 535?

 13. Marko april 29, 2016 / 23:38

  Da li preso na windows 10 I kako radi na 535

 14. Tanja jul 3, 2016 / 23:07

  Cao, moze mala pomoc :) Instaliran je upravo Windows 10 na ovom telefonu, ali ima bagove… Nece da otvori tastauru, neke aplikacije… Sta sad? :D Pokusavam uporno da azuriram sistem, pise da ce to popraviti nedostatke, ali se sam restartuje, i opet nista kada se ukljuci… Hvala

 15. Niki decembar 3, 2016 / 11:31

  Da li iko zna kako bih u Lumii 535 mogla da pronadjem film i neke knjige koje sam prebacila od druga?Ceo telefon sam pretrazila i nigde to nmg da nadjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavesti me o budućim komentarima putem e-maila. Takođe, možete se prijaviti bez komentarisanja.