Softver za profesionalnu orijentaciju

U poslednjih malo više od dva meseca, intenzivno radim na softveru za profesionalnu orijentaciju uz značajnu stručnu pomoć sa strane, a za potrebe Master rada iz oblasti softverskog inženjerstva na Fakutletu organizacionih nauka.

Ono što je trenutno gotovo i što se može isprobati možete pogledati na sajtu Puškica na adresi po.puskice.org.

Kratak netehnički opis sistema:

Pred vama će se naći test koji se sastoji od 170 pitanja gde za svako pitanje treba da odvojite oko 5 sekundi, što znači da vam za popunjavanje testa treba oko 15 minuta. Prvih 100 pitanja je namenjeno utvrđivanju tipa ličnosi, dok preostalih oko 70 pitanja treba da utvrdi kakva su vaša interesovanja.

Na osnovu odgovora na ovih 170 pitanja, sistem će vam vratiti ocene za 14 oblasti sortiranih u opadajućem redosledu. Ovih 14 oblasti su: poljoprivreda, šumarstvo, geodezija, mašinstvo, elektrotehnika, hemija, tekstil, saobraćaj, trgovina i ugostiteljstvo, ekonomija i pravo, hidrometeorologija, kultura, zdravstvo i lične usluge (podelu nisam ja smišljao – znam da deluje kao da je iz 60-tih godina prošlog veka. Verovatno i jeste).

Takođe sistem će vam nakon toga ponuditi i određene fakultete koji bi vam mogli odgovarati. Vi treba na kraju da ocenite i tih desetak fakulteta ocenama od 1 do 10, a te vaše ocene će biti korišćene da se budućim korisnicima sistema ponude bolje i preciznije preporuke.

Kratak tehnički opis sistema:

Prvo pitanje koje se može postaviti je: „Kako sistem odgovore na 170 pitanja preslikava u 14 oblasti interesovanja na izlazu?“.

Odgovor je ekspertni sistem. Sistem kao ulaz prihvata 18 ulaznih promenljivih. U pitanju je 6 tipova ličnosti i 12 interesovanja. Kroz ekspertni sistem u koji je ugrađeno oko 750 pravila odlučivanja, na izlazu se dobija pomenutih 14 promenljivih. Ekspertni sistem je realizovan upotrebom Java bilblioteke jFuzzyLogic koja je specijalizovana za izradu Fuzzy ekspertnih sistema. Dakle u pitanju je Java aplikacija. Preciznije REST API realizovan pomoću Jersey frejmvorka za izradu REST API-ja u Javi.

Ova aplikacija je hostovana na servisu Heroku koji je namenjen cloud aplikacijama. Kako je ovaj servis potrebno dodatno platiti ukoliko je potrebno korišćenje velikih baza podataka, baza je hostovana na odvojenom serveru. Zapravo, MySQL baza se nalazi na hostingu na kome je i ovaj blog na Adriahost serveru.  Kao što je već pomenuto korisnički deo aplikacije se nalazi na sajtu Puškice i za potrebe ove aplikacije korišćen je Laravel 4.2 PHP frejmvork.

Preporuke koje korisnici na kraju testiranja dobijaju se trenutno generišu na osnovu definisanog šablona za odgovarajuće rezultate.

Kako bi se preciznost ovih preporuka popravila, trenutno radim na razvoju sistema preporuke koji će određivati koji su korisnici slični na osnovu stepena korelacije između svaka dva korisnika i nakon toga će uzimati u ozbir sve one fakultete koje su korisnici najsličniji trenutnom korisniku, ocenili visokom ocenom. Logika je očigledno da slični ljudi slično ocenjuju faklutete. Naravno i ovde će u obzir biti uzeti i stepen sličnosti kao težinski faktor.

Na kraju, kako bi ovaj sistem preporuke imao smisla, potreban je određeni broj korisnika koji će test popuniti, pa vas ovom prilikom pozivam i da odvojite 15-ak minuta za to.

Svaka povratna informacija je dobrodošla ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavesti me o budućim komentarima putem e-maila. Takođe, možete se prijaviti bez komentarisanja.