Padfone 2 by Asus – #padfone2srbija

padfone2

Kao dugogodišnji obožavalac tech igračaka i prilično napredan korisnik istih, mogu slobodno da kažem da sam imao privilegiju da testiram novi Asusov telefon Padfone 2.

Uskoro će vam biti i jasno zašto kažem privilegija.

Padfone 2 dizajn i subjektvni osećaj

Pre nego što sam dobio telefon na testiranje imao sam priliku da na kratko koristim prvi Padfone i to taman dovoljno da ga malo upoznam. Isprva sam bio jako skeptičan prema ideji da se telefon ubacuje u slot na tabletu. Čemu to kad mi je tablet zapravo samo običan dock. Međutim nakon par dana korišćenja sam se poprilično navikao na tu ideju i više nije delovala glupo. Na kraju krajeva, ovo nije prva egzibicija Asusa. Većina upućenih je već čula za Asus Transformer koji „spaja“ tablet i laptop. Pretpostavljam da je sličan izvor ideje.

Kada mi je stigao telefon, prvo što sam primetio je razlika u odnosu na prvu verziju Padfone-a. Nema više poklopca preko telefona kada se ubacuje u tablet već postoje kočnice koje drže telefon na mestu, što je bar meni (a verujem i mnogim drugima) značajno jer imam tendenciju da polomim poklopce. Druga razlika vezana za povezivanje telefona i tableta je činjenica da nema više povezivanja preko mikro USB portova (koji su štetili vizuelnom izgledu telefona) već postoji jedinstven USB soket koji služi za punjenje telefona i za povezivanje sa tabletom.

Što se tiče konkretno dizajna, isprva mi je zasmetalo što telefon deluje kao da se sužava prema dnu, međutim u samo nekoliko minuta sam shvatio da on jako lepo leži u ruci i da su mu dimenzije savršene za nekoga ko ima ruke prosečne veličine. Sve delove 4,7 inčnog ekrana mogu da dodirnem jednom rukom, što je verujem svima bitno jer nam često nisu na raspolaganju obe ruke. Sam kvalitet izrade telefona je na visokom nivou mada su mu ivice prilično oštre što nekima može zasmetati.

Ono što mi je donekle išlo na živce je kabal punjača koji se na jedan način uključuje u Padfone 2, a na drugi u Padfone Station. Iako je obeleženo kako za koji uređaj treba okrenuti kabal, nije mi najjasnije zašto nije bilo moguće okrenuti taj soket na isti način na oba uređaja.

padfone 2 cable padfone 2 station cable

Operativni sistem

Ne bih puno trošio vremena na operativni sistem. U pitanju je Android. Fabrički, Padfone 2 dolazi sa verzijom 4.0, ali je do mene stigao već upgrade-ovan na verziju 4.1.1 i radi jako glatko bez obzira na to koja aplikacija je u pitanju za šta je uglavnom zaslužan i Qualcomm Quad core procesor i 2GB RAM memorije. Kako nisam voljan nekih rasprava na temu koliko je od Androida bolji iOS ili Windows Phone, izbeći ću pohvale na račun samog operativnog sistema i samo ću pomenuti da lako možete otvoriti nalog na Asus Web Storage-u i time dobiti 3GB prostora u oblaku.

Takođe treba pomenuti da Padfone 2 koristi NFC (Near Field Communication) tehnologiju i Android Beam kojim se u ovom trenutku jako malo telefona može podičiti (te s toga nisam stigao ni da testiram ovu mogućnost jer nisam našao nikoga sa takvim telefonom :) ).

Kamera

Kamera ima 13 megapiksela i može da snima video u rezoluciji 1080p.  Takođe kamera poseduje opcije auto fokusa, detekcije lica, pravljenja panorame, kao i „rafalnog slikanja“ i može da ispali 100 fotografija u nizu za nešto manje od 20 sekundi (tako kaže moja štoperica). Osim toga, moguće je slikati takozvane HDR fotografije. Ne mogu da kažem da kamera po bilo čemu zaostaje za drugim telefonima iste klase na tržištu, a što se kvaliteta slika tiče, pravi bolje fotografije od mog fotoaparata što isti čini suvišnim.

Negativna strana kamere je jako loš digitalni zum koji je praktično neupotrebljiv za bilo kakvo ozbiljno fotografisanje.

Prednja kamera telefona ima 1.2 megapiksela i nema joj se šta zameriti. Nju baš i nisam nešto testirao jer nisam imao neku potrebu za time.

Audio perfomanse

Jedna od prvih stvari koje sam primetio kada sam uzeo Padfone 2 je zvuk. Izabrao sam nasumičnu pesmu i pustio koristeći samo telefon. Bio sam prilično zadovoljan kvalitetom zvuka. A onda sam ubacio telefon u Padfone Station i bio sam impresioniran kvalitetom zvuka koji proizvodi jedan zvučnik na tabletu.

Na primeru pesme „Caruso“ u Pavarotijevom izvođenju i kompozicije „Vlatava“ uporedio sam kvalitet zvuka sa mog laptopa sa Altec Lancing zvučnicima i Padfone 2 Station-a. Zvuk je neuporedivo lepši i snažniji bio na tabletu.

Video i grafika

Trudio sam se da budem što brutalniji pa sam malo izguglao koja je hardverski najzahtevnija igrica i našao sam da je u pitanju „Blood and Glory“ i stvarno igra na Google Play-u zauzima 320 megabajta i kada se instalira ima prilično dobru grafiku kojoj bi prosečna PC igra pozavidela i ni u jednom trenutku nikakav zastoj niti seckanje nisam primetio, tako da apsolutno mogu da kažem da sam zadovoljan. Nije se čak ni zagrejao.

Kvalitet razgovora i brzina konekcije

Mišljenja sam da je danas kvalitet zvuka tokom razgovora došao na određeni nivo da je prosto besmisleno pričati o tome da li je dobar. Dobar je i to se podrazumeva. Da nije dobar, telefon bi bio beskoristan. Isto važi i za brzinu internet konekcije. Bez obzira na činjenicu da sam „napredni korisnik“ i „internet zavisnik“, nisam tokom korišćenja Padfone 2 imao problem sa brzinom konekcije osim u delovima grada gde mreža nije bila dovoljno dobra pa sam bio osuđen na Edge signal (npr. ulica Vojvode Stepe).

Baterija

U specifikaciji piše da baterija ima 2140 mAh litijum jonsku bateriju koja se ne skida. Ovde dolazimo do najveće zamerke prema ovom uređaju. Stvarno ne znam šta se dobija činjenicom da se baterija ne skida osim problema u slučaju da oslabi.

Što se tiče trajanja baterije, ja sam Padfone od 100% baterije do nekih 15% uspeo da doteram za nekih 10 sati što nije baš realno stanje jer ga bukvalno nisam ispuštao iz ruke na duže od 5 minuta. Pretpostavljam da može da u normalnim uslovima izdrži bar 40 sati, ako ne i više jer je moja upotreba bila na granici ekstremne. Bilo je tu grafički zahtevnih igrica, korišćenja mobilne mreže, testiranja kamere i sličnih stvari koje umeju da budu naporne za bateriju pogotovo u kontinuitetu.

Zanimljiva činjenica je da ako potrošite bateriju na telefonu, možete telefon ubaciti u Padfone Station i baterija će se delimično dopuniti iz baterije stanice, a telefon ćete moći da koristite u obliku tableta. Takođe, bateriju Padfone Station-a ne možete napuniti preko USB-a ukoliko se u njoj nalazi Padfone. U tom slučaju morate koristiti punjač (bar je to bio moj slučaj).
padfone 2padfone 2 2

 

Sve u svemu, telefon je izuzetan, ali ta izuzetnost dolazi uz odgovarajuću cenu koja će za veliki deo ljubitelja mobilnih telefona biti misaona imenica, mada nije skuplji od sličnih telefona iste klase (bez tableta). U svakom slučaju, uz nekoliko manjih zamerki, Padfone 2 ima sve preporuke i ako ste zagriženi ljubitelj Android uređaja i spremni ste da progutate ni malo naivnu cenu razmislite o ovom uređaju.

Ovako je to izgledalo nakon testiranja u gostima kod livetv ekipe.

1 Response

  1. Eve Online Srbija decembar 27, 2013 / 15:07

    Odlicna masina unutra! Svidja mi se Quad Core resenje i 2 giga ram je sasvim dovoljno za rad. Inovativni su tako da i to spada u pozitivne kritike sto se mog misljenja tice.
    Dobar review!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavesti me o budućim komentarima putem e-maila. Takođe, možete se prijaviti bez komentarisanja.