WordPress i veliki navigacioni meni

Već više od godinu dana koristim WordPress za pravljenje sajtova i iako je za veliki broj stvari jako dobar i uglavnom pokriva sve zahteve koje postavite pred njega, ipak postoje neke situacije u kojima Joomla ima veliku prednost u odnosu na WP, pa je uprkos svim manama, ne treba otpisati kao što su to neki uradili.

Na šta tačno ciljam?
Pretpostavimo da imate sajt koji ima oko 100 kategorija. Nije nerealna situacija, zar ne?
Kada završite sa pravljenjem svih kategorija, njih uglavnom treba rasporediti u navigacioni meni.
Tu dolazi do problema. Meni od preko 30-40 stavki u WordPressu nije nemoguć, ali ga je toliko naporno praviti, a mnogo napornije od samog pravljenja takvog menija je njegova izmena.
Nisam baš siguran kako tačno to funkcioniše, ali mi deluje da prilikom svakog klika na dugme „Save menu“, WP ažurira (ili možda čak i ponovo upisuje) sve unose u bazi vezane za taj meni. Ako imate 40+ stavki u meniju i prosečan deljeni hosting, desiće vam se da dobijete grešku sličnu ovoj

U tom slučaju, sve stavke koje nisu sačuvane do trenutka pucanja skripte, biće „zaboravljene“, tj. moraćete da se bavite time ispočetka.
Naravno, nije nemoguće napraviti ogroman meni. Da biste to izveli, treba da povećate maksimalno vreme izvršavanja tako što ćete u wp-config.php dodati sledeći kod:

Ovim ste omogućili da vaša skripta traje 300 sekundi, pod uslovom da vam hosting dozvoljava da ovo uradite, a trebalo bi.
Navedeni kod vam rešava problem pucanja skripte zbog prevelikog vremena izvršavanja i omogućava vam da sačuvate meni, ali će to očigledno trajati poprilično dugo (u zavisnosti od veličine menija i po nekoliko minuta). Dakle, ukoliko imate meni koji se često menja, često ćete gubiti puno vremena na ovo.
Postoji i varijanta koju sam negde pročitao, a koja podrazumeva deljenje menija u dva dela, što je još veća komplikacija naročito ako ne baratate PHP-om i WordPress framework-om.

Dakle, ukoliko baš nabasate da radite sajt sa tolikim kategorijama, imate dve opcije:
1) naoružajte se strpljenjem i nastavite da koristite WP
2) ipak zažmurite i probajte sa Joomla-om bar za taj sajt ili možda neki treći CMS.

2 Responses

 1. Dušan Dević februar 17, 2012 / 22:11

  Pojavom WordPress-a je jasno izašlo na videlo koliko su neke stvari u Joomla!-i komplikovano rešene. Mislim da je WordPress neprikosnoven pre svega zbog lakog dodavanja plug-inova. A ozbiljan hosting provajder ti neće dati da čeprkaš sa set_time_limit funkcijom. Rešenje je da sve razvijaš na localhost-u i posle samo ažuriraš online.

  • Vuk Stanković februar 17, 2012 / 22:20

   Joomla je ogromna bez naročite potrebe. WP je mali i sve što mu fali nadomesti se kroz pluginove.
   Što se tiče razvoja u localhostu, uglavnom ga praktikujem kada nemam unapred obezbeđen hosting. Ako već mogu da radim direktno na serveru, uglavnom u lokalu ugrubo odradim neke stvari, a onda prebacim na server i radim „finu obradu“. Naročito zbog toga što ne mogu u napred da znam da li je moj lokalni server podešen kao server koji ću koristiti.
   Moram priznati da sam na samo par sajtova isporbao set_time_limit i nisam imao problema sa njom, tj mogao sam da je koristim.
   Pretpostavljam da je neki neće dozvoliti, ali vredi probati, mada je ovo napisano više za ekstremne slučajeve :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavesti me o budućim komentarima putem e-maila. Takođe, možete se prijaviti bez komentarisanja.