Zaboravili ste šifru za Windows?

Šta se dešava ako nekim slučajem zaboravite lozinku za logovanje u Windows nalog? Verovatno je najjednostavnije rešenje formatirati disk i gotova stvar, ali to logično, prouzrokuje gubljenje gomile podataka, programa, a to dalje zahteva obilato gubljenje vremena koje je potrebno za novu instalaciju sistema i ostalih programa.
Šta je drugo rešenje?
Odgovor je SAM fajl. Security Accounts Manager fajl sadrži heširane lozinke korisničkih naloga. Pošto je hash jednosmerna funkcija, ovo predstavlja solidnu meru zaštite.
SAM fajl se nalazi u Windows\System32\config folderu, ali problem nastaje zbog toga što je SAM fajlu nemoguće pristupiti dok Windows radi.
Rešenje za ovaj problem je da se fajlu pristupi pomoću drugog operativnog sistema (čitaj Linux) ili da budem precizniji, sve što će vam trebati za ovu „operaciju“ je računar i alatka koja se zove „chntpw“ autora Petera Nordal-Hagena. Koristeći ovu alatku koja zauzima svega 4 megabajta, možete ubaciti bilo koju lozinku ili potpuno ukloniti lozinku sa bilo kog korisničkog naloga.
Kako se koristi ova alatka? Prilično jednostavno. Skinete je sa interneta, dobijete zip datoteku od par megabajta, raspakujete je i dobijeni .iso fajl narežete na CD. Zatim restartujete računar, boot-ujete CD i sačekate da program pronađe instalaciju Windows-a i SAM fajl. Nakon toga će vam biti ponuđeno nekoliko opcija, ali verujem da su, kao i ostatak uputstva za korišćenje, prilično trivijalne (select account, change password, remove password…). Uglavnom, nakon ovog postupka, koji traje desetak minuta, šifra više ne postoji i možete se ulogovati u sistem.
Naravno, kao i svaki lek i ova alatka ima i nuspojave, a one se manifestuju kroz gubitak pojedinih podataka (nisam se susreo sa gubitkom podataka, ali sveti Internet kaže da je moguće), ali kako god, korist je svakako veća od štete, pa mislim da definitivno vredi probati.
Ja sam probao ovaj postupak na Windows Vista OS i jako brzo sam uspeo da uklonim lozinku, dok za Windows7 i XP ništa ne mogu da tvrdim za sigurno, mada verujem da je manje-više isti postupak sa istim rezultatom.

„chntpw“ alatku možete preuzeti na sajtu POGOSTICK.NET

4 Responses

 1. wintrik maj 6, 2011 / 21:01

  hmmm
  Ima i jednostavnijih rešenja (bez linuxa) i bez ljutnje
  Program se zove SAMinside, a sastavni je deo miniPeXT koji takođe pokrećemo sa diska (CD-a) i ne moramo resetovati password, ni administratorski ni korisnički. Malo duže traje ali radi posao. Nema gubitaka, niti se može primetiti da je neko ulazio u comp (važi za prosečne korisnike).
  Pozzz

  • Vuk Stanković maj 6, 2011 / 21:07

   Nisam znao za ovo… Probaću ga sledeći put kad budem imao priliku. Hvala

 2. zezam krizu januar 13, 2012 / 14:38

  ja to uradim preko onih programa sa hirens boot cd-a, ’em lako, ’em prosto :D

 3. Enterijer oktobar 30, 2013 / 08:50

  Hirens boot je sasvim ok. Zapravo, podigne se mini xp  pomocu kojeg se dosta toga moze uraditi sa windowsom. Takodje se izvuku vazni podaci pa ako krene po zlu … Imamo bekap. Odlican blog Vuce, samo napred !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Obavesti me o budućim komentarima putem e-maila. Takođe, možete se prijaviti bez komentarisanja.